گالوانیزاسیون به روش غوطه وری گرم به زبان ساده یک پوشش است که در آهن یا فولادی که از نظر ترکیب و طراحی مناسب برای گالوانیزه است توسط فرو بردن در وان مذاب روی تشکیل میگردد.
گالوانیزه به روش غوطه وری گرم نزدیک به ۱۵۰ سال است که کاربرد دارد. بیشترین رویی که در جهان تولید میشود جهت پوشش دهی مصرف میگردد. مهمترین علت مقاومت روی به تجزیه طبیعی، ماهیت مقاومت آن میباشد. در این روش قطعه مورد نظر در وان مذاب روی با دمای حدود ۴۶۰ درجه سانتی گراد غوطه ور میشود. پس از خارج شدن قطعه روی ابتدا با اکسیژن و سپس با کربن واکنش داده و لایهای مقاوم نسبت به زنگ زدگی را تولید مینماید. این عملیات فلز را نسبت به زنگ زدگی مقاوم مینماید.
استاندارد آبکاری گالوانیزه گرم به روش غوطه وری
آهن و فولاد از زمان پیدایش زندگی انسان را راحت کردهاند به دلیل راحتی تولید، دوام و راحتی روش مونتاژ فولاد تقریباً همه جا بکار برده میشود. بیشتر پیشرفتها و ایجاد تکنولوژیها با استفاده از فولاد بوجود میآید. خوردگی عامل بخش عمدهای از شکست و تخریب آهن و فولاد میباشد و جلوگیری از آن اهمیت زیادی دارد.
فولاد تمایل به جذب اکسیژن دارد. این تمایل باعث خوردگی و ترکیبات شیمیایی فولاد میشود و آن را از بین میبرد؛ و به دلیل تجزیه متلاشی میشود. گالوانیزاسیون به روش غوطه وری گرم یک روش پوشش دهی به وسیلهٔ فلز روی میباشد؛ و در نهایت فرایند پوشش، آهن با روی پیوند شیمیایی تشکیل میدهد. گالوانیزاسیون به روش غوطه وری گرم به زبان ساده یک پوشش است که در آهن یا فولادی که از نظر ترکیب و طراحی مناسب برای گالوانیزه است توسط فرو بردن در وان مذاب روی تشکیل میگردد.
خط گالوانیزه گرم شامل فرو بردن فولاد در روی مذاب است و از این طریق تمام سطوح درونی و بیرونی، گوشهها و حتی لبه سطوح و همه فضاهای غیرقابل حفاظت توسط روی پوشش داده میشود و تمامی گوشهها و لبههای باریک که توسط رنگ یا اسپری یا سایر پوششها به صورت ضعیف پوشش داده شده اند در گالوانیزاسیون گرم به خوبی کلیه سطوح پوشش داده میشود.
فرآیند گالوانیزه گرم
در بسیاری از موارد گالوانیزاسیون ارزانترین روش نسبت به سایر روشهای پوشش دهی میباشد. در حال حاضر هزینه مربوط به گالوانیزاسیون پایینتر از هزینههای مربوط به رنگ آمیزی میباشد و پوششهای جایگزین بخصوص رنگ آمیزی هزینه بیشتری را نسبت به گالوانیزاسیون دارد بدیهی است که گالوانیزاسیون گرم به روش غوطه وری روشی میباشد که میتواند تعداد بسیار زیادی از قطعات را با هزینه و نفر ساعت (نیروی انسانی) کم پوشش دهد. قطعاً نیکل، کروم، طلا جهت مقاومت در برابر خوردگی بسیار بهتر از روی هستند. اما شما نمیتوانید کلیه فولاد بکار برده شده در ساختمان خود را با طلا پوشش دهید. البته این بستگی به نظر شما دارد. به عبارتی دیگر با پوششهای نیکلی و برنزی و برنجی، فولادی که پوشش آن آسیب دیده است مستقیماً در معرض خوردگی قرار میگیرد (فولاد میپوسد اما پوشش باقی میماند) اما در گالوانیزاسیون روی خود را فدا میکند. به عبارتی دیگر خوردگی تنها در مناطق آسیب دیده باقی میماند. وجهت جلوگیری از گسترش آن میتوان تنها نقطه آسیب دیده را تعمیر کرد.
زمانی که محافظت از خوردگی میتواند در چند دقیقه توسط گالوانیزاسیون گرم بوجود آید شما به چند هفته زمان جهت رنگ آمیزی نیاز دارید و شما باید منتظر شرایط هوای خوب بمانید. در گالوانیزاسیون گرم محافظت از خوردگی در همان کارخانه گالوانیزه به وجود میآید و شما میتوانید قطعات را جهت نصب و مونتاژ به جای دیگری منتقل کنید. شما دیگر نیازی به پرداخت هزینه جهت حمل و نقل دوباره ندارید به همین دلیل فولاد گالوانیزه شده مقاومت بیشتری دارد به آسیبهای مکانیکی حاصل از حمل و نقل و انبارش و مونتاژ و این امر اجازه میدهد تا فولاد گالوانیزه شده به هر کشوری حمل شود و به دلیل مقاومت خوب، فولاد گالوانیزه شده میتواند جهت طراحی در مناطقی که فرسایش وجود دارد مورد استفاده قرار گیرد.
کنترل ضخامت پوشش گالوانیزه گرم بر اساس استاندارد های ISO 1461 و ASTM-A123 و INSO 16353 صورت می پذیرد که در کشور عزیزمان ایران بیشتر از استاندارد ASTM-A123 استفاده می شود که برای اطلاعات بیشتر از این استاندارد فایل مربوطه جهت دانلود در پایین این صفحه ارائه شده و همچنین قابل ذکر است که آزمایشها توسط پوشش سنج ها یا روشهای غیر تخریبی انجام میشود.